Nieuws 15-05-2017

Gebouwen met hoog energielabel presteren ondermaats

Bron: Cobouw, 12 mei 2017
Auteur: Thomas van Belzen

Verstrekte energielabels voor gebouwen blijken vaak niet overeen te komen met de daadwerkelijke energieprestaties die je zou mogen verwachten. Hoe groener het label is, hoe groter de afstand is tussen papier en praktijk. Dat zijn de eerste voorzichtige conclusies van een onderzoek dat wordt uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse overheid naar de daadwerkelijke energieprestaties van 14 gebouwen. Later dit jaar volgt de slotsom. “De eerste resultaten bevestigen onze vermoedens,”, zegt managing director Giel van Giersbergen van E-nolis, een start-upbedrijf dat zich met een nieuwe methode (de Energy Navigator) heeft gespecialiseerd in onderzoek naar de energieprestaties van gebouwen.

Zieke gebouwen vergelijken
“Veel partijen concentreren zich op big data van gebouwen, pure benchmarking. Ik vind dat zieke gebouwen met zieke gebouwen vergelijken. Met slimme algoritmes koppelen wij het energielabel aan het daadwerkelijke gebruik. De volgende stap is dat we op afstand de energieconsumptie registeren.” Al langer bestaat er discussie over de waarde van enkel een energielabel. Het onderzoek van E-nolis wijst ook in die richting; een c-label gebouw presteert vaak niet als c-labelgebouw. “We zien ook een trend. Hoe hoger het energielabel, hoe groter de gab. Dat komt omdat er in gebouwen met een beter energielabel meer installaties en systemen zitten die ook tegen elkaar in gaan werken.” “Stoppen met energielabels hoeft van mij niet, maar het geeft wel aan dat we continu de vinger aan de pols moeten houden. Daarnaast geeft het aan dat er op het gebied van inregelen van installaties nog een groot besparingspotentieel is.”

WTC-gebouw
Bernardo Korenberg, CSR Manager, is namens Bouwinvest betrokken bij het onderzoek. Hij is blij met de bevindingen. “Wij zijn bijvoorbeeld eigenaar van het WTC-gebouw in Den Haag. Een omvangrijk gebouw van meer dan 63.000 vierkante meter. Het heeft een energielabel A. Nu weten we dat we zelfs daar nog potentieel 20 tot 25 procent energie kunnen besparen.” In 2023 mogen gebouweigenaren geen gebouwen meer verhuren met een energielabel dat lager is dan C. Bouwinvest raakt daar niet van in paniek. Korenberg: “Absoluut niet, wij juichen dat toe. En door inzichtelijk te maken wat een gebouw daadwerkelijk verbruikt, bereik je nog veel meer. Daarmee kun je namelijk ook het beheer en onderhoud beter aansturen. Afrekenen op prestaties wordt dan mogelijk.”

Meer nieuws

Energy Navigator is overgenomen door INNAX

De Energy Navigator software en de dataspecialisten van E-Nolis zijn per 1 juli onderdeel geworden van INNAX. De overname biedt beide partijen een versnelde ontwikkeling van innovatieve datadiensten, die een steeds prominentere rol krijgen in verduurzamingsoplossingen.

Lees meer

Yes! Mijn auto heeft energielabel B

Dagelijks werk ik aan verduurzaming van gebouwen. Daarbij vliegen de termen over tafel als het gaat om ambities van energiebesparing. Energielabel C, BENG, operationeel energielabel, Paris Proof, WENG. In mijn laatste item ben ik ingegaan op hoe ambitieus de nieuwe BENG-eisen zijn in de bouwregelgeving. Behoorlijk technisch en voor de niet-kenner wellicht lastige materie. Iedereen die de klok heeft horen luiden en op zoek is naar de klepel, neem ik graag mee in een vergelijking die wat makkelijker te onthouden is. Hierna ben je iedereen de baas als het gaat over werkelijk duurzame gebouwen!

Lees meer

High Tech Campus Eindhoven zet Energy Navigator succesvol in

High Tech Campus Eindhoven wil in 2025 de meest innovatieve en duurzame campus van Europa zijn. Acht strategische partners, waaronder E-nolis partner Strukton Worksphere werken met Campus Site Management aan het realiseren van deze ambitie.

Lees meer

Innoveren kun je leren

E-nolis deelt kennis met OTIB en Techniek Nederland

Tijdens de eerste bijeenkomsten ‘Innoveren kun je leren‘ deelt E-Nolis haar expertise over de inzet van slimme, data-gedreven oplossingen om de energietransitie van bestaande gebouwen te versnellen.

Lees meer