Nieuws 30-08-2017

Samenwerking e-nolis en Strukton Worksphere

MAXIMAAL INZICHT IN ENERGIEBESPARING VASTGOED UTRECHT

Strukton Worksphere en e-nolis tekenden een samenwerkingsovereenkomst om de e-nolis Energy Navigator in het Strukton PULSE-platform te integreren. Beide partijen zien samenwerking als dé manier om te innoveren. Zo geven ze samen heel eenvoudig maximaal inzicht in mogelijke én gerealiseerde energiebesparing van vastgoed.

Twee weten meer dan één en dat gaat in dit geval zeer zeker op. Strukton PULSE brengt de data van de mens, techniek en omgeving bij elkaar. Dit voorkomt storingen, verlengt levensduur en reduceert het energieverbruik en de onderhoudskosten in vastgoed. Het resultaat is een prettige en comfortabele verblijfsomgeving die duurzaam is en dienstverlening op maat mogelijk maakt. De e-nolis Energy Navigator bestaat uit intelligente software die voor commercieel vastgoed met minimale input aan data, maximaal inzicht in energiebesparingsmogelijkheden biedt en dit direct vertaalt in een bijbehorende businesscase. Strukton PULSE gecombineerd met Energy Navigator levert maximaal inzicht in energieverbruik, CO2-uitstoot in verhouding tot comfort en kosten.

Complexiteit vereenvoudigen
Evert Lemmen, CEO Strukton Worksphere: ‘Durven samen te werken is misschien wel de grootste uitdaging voor de komende periode. Het integreren van innovatieve toepassingen waardoor steeds eenvoudiger, steeds slimmere analyses kunnen worden gedaan, maakt datagestuurde dienstverlening van Strukton Worksphere mogelijk.’

De samenwerking tussen Strukton PULSE en e-nolis Energy Navigator start met een drietal projecten en maakt direct de meerwaarde zichtbaar. Zo blijkt uit onderzoek dat de meeste panden operationeel niet functioneren volgens het toegekende energielabel. Een groener energielabel betekent meestal een complexere installatie waardoor er meer eisen gesteld worden aan gebouwbeheer. De complexere installaties presteren in verhouding tot eenvoudiger installaties slechter ten opzichte van het ontwerp. Het bundelen van de kennis maakt inzicht en advies eenvoudig.

Integratie in het platform
De Energy Navigator stelt snel vast wat het operationele energielabel in werkelijkheid is. Gecombineerd met historische data uit Strukton PULSE ontstaat gericht advies om het energielabel van het pand te verbeteren. Dit is niet alleen van belang omdat panden groter dan 100m2 vanaf 2023 minimaal energielabel C moeten hebben, maar ook om een positieve businesscase met een aantrekkelijke terugverdientijd te realiseren. Overtuigd van de gedachte dat het functioneren en presteren van een gebouw integraal moet worden geanalyseerd, is het een logische volgende stap om de Energy Navigator te integreren in het Strukton PULSE-platform. Giel van Giersbergen, directeur van e-nolis, onderstreept dit en beschouwt de Energy Navigator als waardevolle verificatielaag voor analyses die gebouwbeheersysteemdata (GBS-data) analyseren. “De Energy Navigator maakt gebruik van gevalideerde energiehoofdmeter-data en niet van GBS-data waardoor de resultaten van PULSE vergeleken kunnen worden met resultaten uit de Energy Navigator. Strukton Worksphere kan hierdoor de klant optimaal bedienen”.

Over Strukton Worksphere

Strukton Worksphere, onderdeel van Strukton, creëert door in te zetten op kennis, techniek en innovatie een gezonde, veilige, comfortabele en duurzame omgeving waarin mensen kunnen verblijven, werken en reizen. Strukton Worksphere: clever technology for modern life. www.struktonworksphere.nl

Over Strukton PULSE
Strukton PULSE maakt een gezonde, veilige en comfortabele omgeving naar persoonlijke wensen mogelijk. Op duurzame wijze. Op basis van werkelijke data. Over het verschil tussen beheer en beheersing; Strukton PULSE. www.struktonpulse.nl

Over e-nolis
E-nolis is in 2017 gestart als spin-out van ENGIE. Het jonge, snelgroeiende bedrijf ontwikkelt intelligente software voor de gebouwde omgeving. Uitgangspunt is domeinkennis gecombineerd met data science en kunstmatige intelligentie, om maximaal rendement uit data te kunnen halen. E-nolis is gevestigd op de campus van TU/e in Eindhoven. www.energynavigator.nl

Meer nieuws

Energy Navigator is overgenomen door INNAX

De Energy Navigator software en de dataspecialisten van E-Nolis zijn per 1 juli onderdeel geworden van INNAX. De overname biedt beide partijen een versnelde ontwikkeling van innovatieve datadiensten, die een steeds prominentere rol krijgen in verduurzamingsoplossingen.

Lees meer

Yes! Mijn auto heeft energielabel B

Dagelijks werk ik aan verduurzaming van gebouwen. Daarbij vliegen de termen over tafel als het gaat om ambities van energiebesparing. Energielabel C, BENG, operationeel energielabel, Paris Proof, WENG. In mijn laatste item ben ik ingegaan op hoe ambitieus de nieuwe BENG-eisen zijn in de bouwregelgeving. Behoorlijk technisch en voor de niet-kenner wellicht lastige materie. Iedereen die de klok heeft horen luiden en op zoek is naar de klepel, neem ik graag mee in een vergelijking die wat makkelijker te onthouden is. Hierna ben je iedereen de baas als het gaat over werkelijk duurzame gebouwen!

Lees meer

High Tech Campus Eindhoven zet Energy Navigator succesvol in

High Tech Campus Eindhoven wil in 2025 de meest innovatieve en duurzame campus van Europa zijn. Acht strategische partners, waaronder E-nolis partner Strukton Worksphere werken met Campus Site Management aan het realiseren van deze ambitie.

Lees meer

Innoveren kun je leren

E-nolis deelt kennis met OTIB en Techniek Nederland

Tijdens de eerste bijeenkomsten ‘Innoveren kun je leren‘ deelt E-Nolis haar expertise over de inzet van slimme, data-gedreven oplossingen om de energietransitie van bestaande gebouwen te versnellen.

Lees meer